top of page
Poza scriitoruluiCase Lemn Bernard

Busteni sau grinzi profilate? Ce tip de casă alegem? (I)

Actualizată în: 22 mai 2023

CASELE DIN BUSTENI


Casele din bușteni sunt spectaculoase și se potrivesc foarte bine celor îndrăgostiți de lemnul rustic și cu aspect masiv. La interior, pentru cei care doresc, este posibilă inserarea de zone placate cu rigips, sau inserții de cărămidă de sticlă sau piatră pentru alternarea aspectului de buștean masiv cu materiale mai luminoase sau cu texturi diferite.

Foto 1 - Insertii de caramida de sticla si piatra intr-o casa din busteni (model standard Zamora - Case Lemn Bernard)


Foto 2 - Insertii de rigips intr-o casa din busteni (model standard Zamora - Case Lemn Bernard)


Casele din bușteni au o tasare de 6-8% pe înălțimea totală a construcției, tasare care se consumă în proporție de 90% în primii 2-3 ani de viață a construcției. Acest lucru este prevăzut dealtfel în timpul construcției și la montajul casei (se lasă spații speciale la uși, ferestre, elemente verticale) și la montajul instalațiilor și evoluția se urmărește pe durata garanției, astfel încât anual se efectuează reglaje specifice ale pieselor metalice de prindere pe fundație. Cu alte cuvinte necesită un pic mai multă atenție în primii ani de viață însă farmecul lor de necontestat compensează acest efort.


Durata de producție pentru casele din bușteni este mai mult decât dublă față de casele din grinzi masive rectangulare din cauza faptului că se lucrează artizanal fiecare buștean. Aceștia sunt cojiți manual, după care se trece la practicarea șanțurilor de îmbinare și a tapelor (îmbinările unde se petrec capetele extremităților) cu motofierastraul. Aceasta operație presupune multa îndemânare și din păcate în Romania nu exista cursuri de instruire și formare, ci doar specializare și experiență căpătată la locul de muncă, prin lucrul efectiv. Este un meșteșug, o muncă artizanală care presupune talent, migală dar și forță (un motofierastrau cântărește 6-7 kg).


Foto 3 - Croirea tapei de imbinare cu motofierastraul


Dat fiind că niciun buștean nu este identic cu ceilalți - în afară de diametrul acestora, selectat la o medie de 25 cm la mijlocul acestuia - la următorul element ce va fi suprapus peste cel deja fasonat în felul arătat mai sus sunt necesare o serie de operațiuni de amprentare, măsurare și trasare înaintea debitării șanțului său de îmbinare, astfel încât acesta să fie croit exact pe măsura elementului pe care se va așeza în construcție.


Forma, dimensiunile și neregularitățile buștenilor sunt unice pentru fiecare element și de aceea aceste construcții necesită pre-montajul în fabrică pentru "croirea" fiecărei piese pe poziția pe care o va ocupa în viitoarea construcție.


Buștenii de rășinoase folosiți la construcția caselor nu se usucă în vederea prelucrării (pentru că fasonarea lor artizanală ar fi mult îngreunată, un lemn uscat se așchiază) de aceea casele din bușteni se vor tasa în primii ani de viață (trec printr-un proces de desicare) așa cum arătam la începutul articolului. Foarte important, mai ales în primul an de viață al casei, este regimul de temperatură aplicat în interior precum și diferențele intre temperatura exterioară și cea interioară. O încălzire excesiva la interior, sau mai ales diferențiată pe zone în interior combinată cu temperaturi exterioare negative produc tasări diferențiate ale structurii. Este recomandat așadar că aceste case să nu fie încălzite în exces în primul an de la construcție.


Cei care optează pentru o casă din bușteni o fac așadar pentru:


- Un aspect natural, unic și spectaculos

- Aparența de cabană, chalet, relaxare, confort

- Mirosul fermecator de lemn de rasinoase care dainuie in interiorul casei ani de zile

- Impresia și senzația de masiv, rezistent și durabil

- Caracteristica puternic ecologică și sustenabila a mediului de locuit; reducerea amprentei de carbon

- Păstrarea și promovarea unei tradiții vechi de construcție

- Aprecierea și respectul pentru meșteșug și pentru caracterul artizanal al casei


Nu în ultimul rand amintim că aceste construcții sunt extrem de rezistente la cutremure - dat fiind că sunt structuri de îmbinări solide de elemente din lemn masiv acestea pot fi supuse unor mișcări tectonice de mare anvergură fară să fie afectate ca în cazul zidăriei clasice.


Foto 4 Chalet din busteni prelucrati artizanal (colectie realizari Case Lemn Bernard)


1.632 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Kommentare


bottom of page