top of page
Poza scriitoruluiBernard Concept

Grinzi profilate sau busteni? Ce tip de casă alegem? (II)

Actualizată în: 21 nov.

CASELE DIN GRINZI PROFILATE


Casele din grinzi masive sunt fabricate din blocuri rectangulare din lemn de rășinoase fie alcătuite din lamele lipite între ele fie dintr-o singură bucată, monobloc.


Grindă masivă multilamelată, 15/15.5 cm 15/15.5 cm


Grindă masivă monobloc 09/15.5 cm


Perete exterior din grinzi multilamelate de 15/15.5 cm (Drajna, PH)


Casă din grinzi multilamelate de 15/15.5 cm (Cernavoda, CT)



Casă din grinzi monobloc de 09/15.5 cm (Snagov, IF)


Grinzile masive multilamelate sunt alcătuite din lamele din lemn, uscate in prealabil in uscătoare specializate si lipite între ele prin presare, cu adezivi de înaltă calitate. In cazul caselor noastre furnizorul principal pentru grinzile multilamelate brute este Glulam (www.glulam.ro).

Odată ajunse la fabrica noastră acestea intră în procesul de productie în vederea profilării și a chertarii (șanțurile de îmbinare de-a lungul grinzii și chertarile autoblocante la capetele elementelor) pentru a obține pereții conform proiectului.


Grinzile masive monobloc sunt realizate din dulapi întregi de rășinoase, tăiate la dimensiunea proiectului și uscate în camere de uscare speciale și apoi prelucrate în același fel cu cele multilamelate (practicarea șanțurilor de îmbinare și a chertarilor de capăt).


Grosimea grinzilor (care este de fapt grosimea peretilor viitoarei case) poate fi in cazul produselor Bernard de 9, 11, 15, și 18 cm. Pentru case de locuit permanent sau și pe perioada sezonului rece grosimea de 15 și 18 cm este foarte potrivită și nu necesită izolație suplimentară (în plus rămân ecologice și naturale, fără strat adăugat de materiale sintetice).

Pentru casele din grinzi de 9 si 11 cm se poate adăuga ulterior izolație, în cazul utilizării acestora în timpul sezonului rece, pentru creșterea confortului termic dar pot fi locuite și fară adăugarea acesteia.


Spre deosebire de casele din busteni, casele din grinzi masive se realizează fără preasamblare la fabrică, deoarece asamblarea și dezasamblarea și din nou asamblarea pe fundație ar putea dăuna elementelor construcției.


Datorită prelucrării mecanice cu utilaje specializate termenele de realizare a acestor construcții sunt mult mai reduse decât pentru cele din bușteni prelucrați artizanal. Aspectul final al casei din grinzi masive este regulat, unitar, păstrând însă farmecul de necontestat al lemnului și mirosul de rășinoase atât de plăcut.


Acest tip de case are o tasare minimă, fără efecte asupra construcției, deoarece se lucrează integral cu lemn uscat în prealabil. Acest lucru ușurează sarcina constructorului în prevederea unor soluții care să înlesnească tasarea ulterioară a casei, fără impact pe structura acesteia.


La interior se pot amenaja zone placate cu rigips, pentru alternarea lemnului cu zone mai deschise sau pete de culoare iar băile și bucătăriile pot fi amenajate cu faianță și gresie ca în casele cu zidărie tradițională, toate acestea fiind posibile prin colaborarea cu un arhitect care vă poate îndruma către cele mai bune variante.


Cei care optează pentru o casă din grinzi masive o fac așadar pentru:

- Aspectul identic, riguros, unitar al elementelor - total opus aspectului artizanal al construcțiilor din bușteni unde nu găsim două elemente identice în cadrul construcției

- Gradul de tasare al pereților casei/lemnului este nesemnificativ ceea ce reduce sau chiar elimină necestitatea unor reglaje ulterioare montajului și face mai ușoară instalarea elementelor verticale rigide.

- Pereții casei sunt drepți, netezi, spre deosebire de cei ai caselor din bușteni în care posibilitatea de expunere a tablourilor, oglinzilor, obiectelor de decor este cumva limitată

- Casele au același farmec special dat de textura lemnului și aceleași caracteristici ecologice ca în cazul caselor din bușteni

- Rezistență la cutremure: datorită modului de îmbinare a elementelor prin chertare casa nu poate fi destructurată

- Durata șantierului la locul de montaj este redusă – în 10-15 zile casa este finalizată și se poate locui în ea. În urma montajului nu rămân reziduri de construcție ca în cazul construcțiilor clasice.

- Termenele de execuție sunt mult mai reduse decât în cazul caselor din bușteni.







2.430 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page